با این راهنمای خرید ظروف پخت پیتزا، رستوران را به خانه ببرید!
اولین پیتزا فروشی اوایل دهه ۴۰ در خیابان نوفللوشاتو افتتاح شد. از آن زمان تاکنون رستورانها و فستفودهای زیادی در سراسر شهر احداث شدند و هر کدام تلاش کردند نوع خاصی از پیتزا را پخت کنند تا مشتریان خاص خود را داشته باشند. تعداد عاشقان پیتزا آنچنانی شدت گرفت که این روزها هر خانوادهای حداقل یکبار در آشپزخانه خود پیتزا پخته است. قالبهای پیتزا شاید جزو لوازم ضروری خانه و آشپزخانه نباشند، اما خیلی از ما دوست داریم یک پیتزای رستورانی را در خانه برای فرزندانمان آماده کنیم. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم در این مقاله معیارهای و فاکتورهای مهم را در قالب راهنمای خرید ظروف پخت پیتزا در اختیار شما قرار دهیم تا بهترین ظرف را تهیه کنید. اما قبل از هر چیز اجازه دهید مختصری از تاریخچه شکلگیری پیتزا و همهگیر شدن آن در سراسر دنیا بگوییم.
تاریخچه پیتزا
اصطلاح پیتزا (Pizza) اولین بار در قرن دهم میلادی در شهر گائتای ایتالیا و در دست نوشتهای به زبان لاتین به ثبت رسیده است. بسیاری از افراد بر این باور هستند که اولین پیتزا را سربازان ساسانی بر روی سپرشان تهیه کردند. آنها خمیر را روی سپر گذاشته و سپس مواد مختلفی مانند پنیر و خرما به آن اضافه میکردند و در نهایت نیز سپر را بر روی آتش قرار میدادند. اما پیتزا به شکل مدرن و امروزی خود در قرن ۱۸ و اوایل قرن ۱۹ در ناپولی طبخ شد. در آن زمان نان را به همراه سیر، نمک، ریحان، گوشت و پنیر میپوشاندند. نمونه اولیه پیتزا یعنی مارگاریتا، اولین بار در سال ۱۸۸۹ تهیه شد. در این سال، کاخ سلطنتی کابودیمونته از آشپز خود خواست تا به افتخار دیدار ملکه مارگارتیا، پیتزا تهیه کند. از میان ۳ نوع پیتزای آماده شده، ملکه، پیتزایی را پسندید که مانند پرچم سه رنگ ایتالیا بود. رنگ قرمز با گوجه، رنگ سبز با ریحان و رنگ سفید نیز با پنیر موتزارلا، تصویری از پرچم ایتالیا را به تصویر میکشیدند. پیتزا اولین بار توسط مهاجران ایتالیایی و در اواخر قرن ۱۹ میلادی وارد آمریکا شد. اولین پیتزا فروشی آمریکایی، پیتزا لومباردی بود که در سال ۱۹۰۵ در شهر نیویورک افتتاح شد. در حال حاضر روزانه بیش از ۳ میلیارد پیتزا در آمریکا به فروش میرسد.
راهنمای خرید ظروف پخت پیتزا
حالا که با تاریخچه پیدایش پیتزا آشنا شدید، وقت آن رسیده که مانند همه عاشقان این غذای مدرن، خودتان هم در خانه پیتزای مخصوص خود را آماده کنید. اما برای تهیه این غذای خوشمزه نیازمند مواد اولیه و تجهیزاتی هستید که خمیر، انواع پنیر و البته ظرف پخت پیتزا از مهمترین آنها است. اگر ظروف مناسبی برای پخت پیتزا داشته باشید، قطعاً میتوانید پیتزایی حرفهای مانند رستورانها و فستفودها آماده کنید. درست است که این ظروف جزو وسایل ضروری خانه و آشپزخانه نیستند اما اگر یک پیتزاخور حرفهای هستند، یکی از وسایل اساسی شما همین قالبها خواهند بود. از جمله مهمترین عواملی که در خرید ظروف پخت پیتزا به عنوان یکی از تجهیزات خانه و آشپزخانه اهمیت دارد، شکل، اندازه، ضخامت و جنس قالب است. البته قابلیت شستشو نیز برای افزایش طول عمر قالب و نچسبیدن خمیر مهم است. در ادامه توضیحات کاملتری در مورد فاکتورهای مهم در انتخاب یک ظرف مناسب برای پخت پیتزا در اختیار شما قرار میدهیم.
نوع قالبها برای پخت پیتزا
به طور کلی دو نوع پیتزای آمریکایی و ایتالیایی داریم که فاحشترین تفاوت آنها در ضخامت خمیر پیتزا است. تا همین چند سال پیش پیتزا تنها در شکل گرد طبخ میشد اما در حال حاضر میتوانید انواع مربعی، مثلثی و مستطیلی شکل آن را نیز ببینید. ما در ادامه توضیحات کوتاهی در مورد هر مدل قالب پخت پیتزا یا ظروف پخت پیتزا در اختیار شما قرار میدهیم تا با کاربرد هر کدام آشنا شوید.
قالب پیتزا گرد یا سینی شکل: این ظرف نوعی قالب همهکاره است. به غیر از پخت میتوانید پیتزا را در داخل همین قالب برش زده و حتی سرو کنید. این قالب یک لبه کوتاه داشته و معمولاً از جنس آلومینیوم یا چدن روکش شده با تفلون تهیه میشود، در نتیجه احتمال چسبیدن خمیر به آن خیلی پایین است. قالب پیتزا آمریکایی عمیق یا دارای لبه بلند: این قالب دارای لبههای بلندی است و برای پخت پیتزا با مخلفات فراوان و البته خمیر ضخیم کاربرد دارد. فقط چون عمق این قالب زیادتر از باقی مدلها است، قبل از پهن کردن خمیر، کف آن را به خوبی چرب کنید تا خمیر نچسبد و نسوزد و البته پس از پخت به راحتی از قالب جدا شود. قالب پیتزا گرد دارای سوراخ: این قالبها کاملاً تخت و بدون لبه بوده و در سرتاسر آن سوراخهای ریزی تعبیه شده است. از این نوع قالب بیشتر برای تهیه پیتزای ایتالیایی، پیتزاهای تُرد و با خمیرهای نازک استفاده میشود. این قالبها معمولاً از جنس آلومینیوم یا چدن روکش شده با تفلون تهیه میشوند. قالب پیتزا سنگی: این قالب بیشتر برای پخت پیتزاهای تُرد مورد استفاده قرار میگیرد. جنس آنها معمولاً از سرامیک یا خشت است و یا از سنگ متخلخل ساخته شدهاند. به همین دلیل هم تمام آب و رطوبت خمیر پیتزا را جذب کرده و باعث تُردی آن میشوند. قالب پیتزا مثلثی شکل: این مدل جدیداً به قالبهای پیتزا در رستورانها اضافه شده و تنها علت آن پخت پیتزا با ظاهری متفاوت برای مشتری است. قالب پیتزا مربعی شکل: تنها تفاوت این قالب با قالبهای دیگر شکل هندسی آن است و بیشتر به منظور کامل شدن منوی رستوران استفاده میشود.
استایلهای مختلف قالب پیتزا
قالبهای پیتزا از نظر سبک و استایل به مدلهای زیر تقسیم میشوند:
ساده و فاقد سوراخ
دارای سوراخهای برجسته
شیاردار کوچک
شیاردار بزرگ
انواع روکش و جنس ظروف پخت پیتزا
تمام قالبهایی که در بالا به آنها اشاره کردیم در جنسهای مختلفی تهیه میشوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم: قالب آلیاژی یا فلزی: این قالبها به دلیل اینکه آلیاژ شدهاند، پوسته پوسته نمیشوند و طول عمر بالاتری نیز دارند. سطح بیرونی آنها معمولاً کدر است تا با جذب گرما زمان پخت را کاهش دهند. قالب بدون روکش: این مدل از ارزانترین نوع قالبها هستند و به دلیل داشتن ضخامت کم، زمان پخت را کاهش میدهند. به منظور جلوگیری از چسبیدن خمیر، کف قالب را با روغن چرب کنید. قالب با لعاب سیلیکونی: این قالبها به دلیل داشتن روکش، نچسب هستند. قالب کدر: این قالبها گرما را به خوبی جذب کرده و زمان پخت پیتزا را کاهش میدهند. قالب براق: این قالبها گرما را منعکس کرده و در نتیجه زمان پخت را افزایش میدهند.
ضخامت قالب پخت پیتزا
ضخامت ظرف تأثیر زیادی در زمان پخت پیتزا دارد. در نتیجه هر چقدر ضخامت قالب کمتر باشد یا به عبارتی قالب نازکتر باشد، پیتزا سریعتر پخته شده و خمیر آن نیز تُردتر خواهد بود. اما از طرفی اگر ضخامت قالب بیشتر باشد، زمان پخت افزایش یافته و پیتزایی با خمیر نرمتر آماده میشود. در جدول زیر میتوانید ارتباط میان ضخامت قالب و میزان تُردی یا نرمی خمیر پیتزا را ببینید. لازم به ذکر است که این اعداد، استاندارد هستند و در تمامی ظروف پخت پیتزا رعایت میشوند:
ضخامت قالب پیتزا به میلیمتر میزان تُردی یا نرمی خمیر پیتزا
۰.۴۵ میلیمتر کاملاً تُرد ۰.۷۶ میلیمتر نسبتاً تُرد ۰.۸۱ میلیمتر بین نسبتاً خمیری و تُرد ۱.۰۱۵ میلیمتر نسبتاً خمیری و نرم ۱.۶۲۵ میلیمتر کاملاً نرم و خمیری
همانطور که در جدول فوق میبینید رابطه کاملاً مستقیمی بین ضخامت قالب پیتزا و تُردی یا نرمی خمیر آن وجود دارد. اینکه کدام یک را انتخاب میکنید به سلیقه شما باز میگردد که بیشتر پیتزاهای ایتالیایی با خمیر نازک و تُرد را میپسندید یا اینکه پیتزاهای آمریکایی با خمیر ضخیم و نرم را دوست دارید.
قابلیت شستشوی ظروف پخت پیتزا
تفاوتی ندارد که قالبها یا ظروف پخت پیتزا را برای رستورانتان میخواهید یا برای خانه و آشپرخانه خود، در هر صورت شستشوی آسان آن یکی از معیارهای مهمی است که باید در نظر بگیرید. ظروفی که دارای روکش سیلیکونی، روکش آلیاژی یا روکش تفلون هستند خیلی راحتتر از ظروف دیگر شسته میشوند. البته لازم به ذکر است که شستشوی ظروف دارای سوراخ سختتر بوده و گاهی برای باز کردن سوراخها باید از خلال دندان استفاده کنید که ممکن است کار وقتگیری باشد. نکاتی که برای شستشو و البته نگهداری ظروف پخت پیتزا مهم هستند به قرار زیر است:
از مواد شوینده که اسیدی هستند استفاده نکنید، این مواد به ظروف آسیب میرسانند و عمر آنها را کوتاه میکنند.
بهتر است ظروف را با دست بشویید. شستشو در ماشین ظرفشویی ممکن است یکپارچی آن را به هم بریزد.
از اسفنجهای درشت برای شستشوی ظروف استفاده نکنید.
برای شستشوی قالبهای فلزی از یک اسفنج نرم و مواد شوینده مخصوص آلومینیوم استفاده کنید.
در صورتیکه قالب فاقد روکش است، پیتزا را بر روی آن برش نزنید، خط و خشهایی که به مرور ایجاد میشوند علاوه بر کاهش عمر قالب، باعث چسبیدن خمیر به آن خواهند شد.